Koorinfo

Historiek

"De Vedel" ontstond in 1941 onder impuls van Theo Tauwenberg (1).

Opeenvolgende dirigenten als Lode Van Dessel (2), Wies Baeten (3) en Jef Maes leidden het kamerkoor de eerste 25 jaar. In 1964 werd Maurits Duyck verzocht de leiding over te nemen... doch dit tijdelijke werd uiteindelijk 40 jaar!

Het koor groeide en gaf tal van kleine en/of grote concerten in eigen organisatie, maar werd ook veel gevraagd om samen met andere koren grote werken uit te voeren (zoals o.m. The Messiah van Händel, de Johannes- en Mattheuspassion van Bach, Les Béatitudes van César Franck, La Damnation de Faust van Berlioz) begeleid door grote orkesten en onder leiding van vermaarde dirigenten (o.a. met het Symfonisch Orkest van de B.R.T. o.l.v. Leonce Gras en Daniël Sternefeld, het Orchestre Symphonique de Liège o.l.v. Pierre Bartholomée, enz.).

Vele componisten van eigen bodem (o.a. organist-componist Flor Baron Peeters) kregen op tal van concerten steeds ruime aandacht.

In het begin van 2005 werd Patrick Van Compernolle dirigent. Onder zijn leiding gaf De Vedel een 7-tal concerten waaronder in 2007 een fel gesmaakt Mariaconcert.


Sinds januari 2012 staat het koor onder de dynamische en professionele leiding van Els Germonpré.

Dirigente

Els Germonpré werd geboren in Oostende. Haar liefde voor het koorleven groeide er van kindsbeen af in de koren van Aimée Thonon, waarmee ze in allerlei koorformaties de wereld rondreisde. Toen ze op 18-jarige leeftijd het kinderkoor Tonadilla overnam, maakte ze kennis met het dirigentschap. Ondertussen studeerde ze zang, muziektheorie en -pedagogie aan het muziekconcervatorium te Gent en ging enthousiast met het koorleven verder.

Ze zong met lokale en internationale dirigenten als Michaël Scheck, René Jacobs, Ton Koopman, Frieder Bernius, Tönu Kaljuste, Ward Swingle, Johan Duyck en vele andere. Koorervaringen die blijvende indrukken nalaten zijn zeker deze van het Wereldjeugdkoor (1989-1992) en het Wereldkamerkoor (1993).

Zij was docente stemvorming aan het conservatorium te Gent, docente zang aan de muziekacademie van Hannut en werd uitgenodigd voor masterclasses rond stemvorming aan de Universiteit van Chicago. Als dirigente was zij verbonden aan het dansensemble Arabesk te Mariakerke, Gent (1993-1997).

Haar muzikale activiteiten werden door enkele buitenlandse jaren naar New York en Londen onderbroken  voor de beroepsactiviteiten van haar echtgenoot.


Bij haar terugkeer naar België richtte ze het kinderkoor van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout op (2006-2014), vervulde koorcoachings in opdracht van Koor&Stem, zong in het Waalse damesensemble Hodie onder leiding van Jean Claude Wilkens (1990-1997/2001-2013) en dirigeerde het gemengd koor Weeldezang (2012-2015).


Ze woont met haar gezin in Turnhout, dirigeert het Gemengd Koor De Vedel (www.devedel.be), het Mannenkoor Animato (www.mannenkoor-animato.be), het kamerkoor De BeKooring te Mortsel (www.debekooring.eu) en het damesensemble CantaBella (www.damesensemble-cantabella.be).

Het Bestuur

Filip Vandamme

Voorzitter


Coördinator

veiligheid

Guido Piqueur

Bestuurslid

Hilde Allaerts

Secretaris

Lien Vandenbroucke

Social Media

Jef Stoops

Penningmeester

Staf Willemsens

Bestuurslid

Met ondersteuning van

Links